Tekst Communicatie NFI
Media-overzicht
nov 2019 t/m jun 2020
Door een DNA-match bij het NFI is een onbekende dode man geïdentificeerd die in 1953 op strand bij Terschelling aanspoelde. Het gaat om Andries Penning, kapitein van de kustvaarder Westland.
In Rotterdam is een verdachte opgepakt in een coldcasezaak uit 1991. Aziz Mohammed werd toen dood en vastgebonden met een touw aangetroffen in een auto. Nieuw DNA-onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut op het touw en andere sporen leverden een DNA-profiel van de vermoedelijke dader op.
De politiek moet besluiten over het gebruik van particuliere DNA-databanken, vindt Diederik Aben, advocaat-generaal van de Hoge Raad. NRC besteedt uitgebreid aandacht aan de mogelijkheden die particuliere DNA-databanken bieden bij het identificeren van onbekende doden en het oplossen van coldcases. In het artikel komen Aben en Lex Meulenbroek, DNA-deskundige bij het NFI, aan het woord. Samen schreven zij het boek ‘Een hooiberg vol spelden’ over het gebruik van genealogische databanken bij opsporing en identificatie.
Interview met DNA-deskundige Lex Meulenbroek van het NFI over het boek ‘Een hooiberg vol spelden’ dat hij samen met Diederik Aben, advocaat-generaal van de Hoge Raad, schreef over het gebruik van genealogische databanken bij opsporing en identificatie.
Bij het NFI in Den Haag leggen forensisch onderzoeker de kleinste sporen bloot. Sporen die uiteindelijk betekenis krijgen in de rechtszaal. In de podcastserie ‘De Stille Getuige’ vertellen diverse forensisch deskundigen over hun expertise en hoe ze hun kennis en kunde inzetten bij het onderzoek van misdrijven. De eerste twee podcasts gaan over het onderzoek aan duct tape en het digitale onderzoek aan versleutelde gegevens.
Een luisteraar van radioprogramma Bureau De Wilt heeft een oude tafel waar een kauwgum onder is geplakt. Hij vraagt zich af of het mogelijk is om hier DNA uit te halen? Een woordvoerder van het NFI vertelt dat het goed mogelijk is dat onderzoek aan de kauwgum een DNA-profiel oplevert van de persoon die de kauwgum in zijn mond heeft gehad.
Vrijwel alle landelijke media besteedden deze dag aandacht aan het forensisch onderzoek door o.a. het NFI op begraafplaats ‘Aan de Beente’ in de Maastrichtse wijk Heugem. Dit gebeurt naar aanleiding van een tip die de politie kreeg. In het graf zou volgens de tipgever het lichaam van Tanja Groen liggen. Tanja Groen raakte in augustus 1993 vermist.
In de zoektocht naar de vermiste Belgische loodgieter Johan van der Heyden vond de politie in het Schelde-Rijnkanaal een met beton gevulde speciekuip. De speciekuip werd naar het NFI gebracht, omdat de politie vermoedde dat het lichaam van de vermiste loodgieter zich in de kuip bevond. Onderzoek van het NFI wees uit dat de speciekuip inderdaad het lichaam van Johan van der Heyden bevatte.
Eind januari werd opnieuw een lang vermist persoon geïdentificeerd die op Terschelling begraven lag. Het gaat om Kees van Rijn uit Katwijk die in 1967 op Terschelling aanspoelde. Van Rijn maakte als 22-jarige deel uit van de bemanning van de KW37 Orion, die op 28 oktober 1967 in een zeer zware storm verging op de Noordzee.
Derde en vierde podcasts in de NFI-serie de ‘De stille getuige’ staan online. Podcast 3 gaat over het werk van de forensisch toxicoloog en de forensisch patholoog en hoe zij de doden laten spreken. In de vierde podcast komen de bloedspoorpatrondeskundigen van het NFI aan het woord.
In een schuur in Eindhoven vond de politie een kilo fentanyl. Het was de eerste keer dat zo’n grote hoeveelheid van deze stof in Nederland werd gevonden. Agenten vonden in een zak een stof die leek op cocaïne. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht het spul en toonde aan dat het om fentanyl ging. De werking van fentanyl is vergelijkbaar met de werking van morfine, maar dan 80 tot 100 keer sterker.
In de derde aflevering van de tv-serie Historisch Bewijs werd de hoed van Ernst Casimir onderzocht. Diverse NFI-ers waren bij dit onderzoek betrokken en waren te zien in de uitzending. De hoed werd bemonsterd voor DNA-onderzoek en er vonden bij het NFI schietproeven plaats op een replica van de hoed. De schietproeven vonden plaats onder leiding van NFI-deskundigen Wim Kerkhoff en Amalia Brouwer-Stamouli. Hun collega Rene Cupedo maakte prachtige beelden van de schietproeven met de highspeed-camera, die in de aflevering te zien zijn.
In de vijfde aflevering van de tv-serie Historisch Bewijs werd de boekenkist van Hugo de Groot onderzocht. Door DNA-onderzoekers Ilona Baak en Martine Verhoeff van het NFI werd een haar bekeken, die in de kist werd aangetroffen. Tevens kwam DNA-deskundige Ate Kloosterman aan het woord.
Voor een artikel waarin werd teruggeblikt op de ramp met vlucht MH17 sprak Telegraaf met DNA-deskundige Arnoud Kal. In dit interview kwam aan bod dat er op korte termijn de nog niet geïdentificeerde botresten met de nieuwste DNA-techniek worden onderzocht. De betreffende DNA-techniek is ontwikkeld door ICMP. EenVandaag bracht dit nieuws halverwege 2019 als eerste. Naar aanleiding van het interview met Arnoud Kal lichtte Telegraaf dit onderdeel van het interview opnieuw uit in een apart nieuwsbericht, dat veel andere media overnamen.
BNR gaat elke week op pad door Nederland om te kijken welke impact techniek heeft op onze samenleving en hoe techniek bijdraait aan de duurzaamheidsdoelstellingen. Deze keer kwam BNR naar het NFI voor een interview met Zeno Geradts over het gebruik van AI in forensisch onderzoek. Onder meer het onderzoek naar deep fakes komt in het gesprek naar voren.
In de zesde aflevering van de tv-serie Historisch Bewijs werden de tong en de vinger van de gebroeders De Witt onderzocht bij het NFI. De arts forensisch antropoloog Reza Gerretsen maakte een micro CT-scan en bemonsterde zowel de tong als de vinger voor DNA-onderzoek. Het FLDO in Leiden voerde het DNA-onderzoek uit. Tevens werd het familiegraf van De Witt in de Grote Kerk in Dordrecht geopend om de begraven lichamen te onderzoeken en materiaal af te nemen voor eventueel toekomstig DNA-onderzoek.
Naar aanleiding van het artikel ‘Zoektocht naar condoomresten in vingersporen’ in het vorige nummer van @NFI maakte Editie NL een item over het NFI-onderzoek naar het meten en zichtbaar maken van condoomresten (zoals glijmiddelen) in vingersporen. Vingersporendeskundige Marcel de Puit geeft uitleg.
Drie deskundigen van het NFI, een forensisch patholoog, een vingersporendeskundige en een forensisch beeldonderzoeker, hebben in verschillende afleveringen van Misdaadcollege een minicollege gegeven over hun vakgebied. In Misdaadcollege vertellen onder meer politie en OM onder leiding van Rick Nieman hoe ze een geruchtmakende wisten op te lossen.
DNA-deskundige Lex Meulenbroek geeft een toelichting op genealogische databanken en de mogelijkheden die de commerciële databanken in Nederlandse strafzaken zouden kunnen bieden. Op dit moment vindt een verkenning op dit onderwerp plaats. De inzet van genealogische databanken in strafzaken is actueel omdat zo in Zweden onlangs een dubbele moord is opgelost.