-
Inhoudsopgave
- Kiosk van @NFI
- coverpagina @NFI Over grootschalig DNA-onderzoek, MH17 terugblik en kogels en hulzen
-
Grootschalig DNA-onderzoek: dit doet het NFI met het afgenomen materiaal
Wie is de dader van de ernstige zedenzaak uit 2010 in Schiedam en Vlaardingen? Om een stap verder te komen in deze coldcase, is de politie Rotterdam bezig met een grootschalig DNA-onderzoek. In de video legt DNA-deskundige Lex Meulenbroek uit wat er op het NFI met het afgenomen materiaal gebeurt.
-
Speuren naar gif, drugs of medicijnen in bloed
Is een persoon overleden door een vergiftiging? Heeft iemand onder invloed van drugs of medicijnen een misdaad begaan? Is een zedenslachtoffer bedwelmd? De techniek om naar lichaamsvreemde stoffen in een lichaam te speuren, is de laatste twee decennia sterk verbeterd, waardoor sneller en grondiger onderzoek mogelijk is.
-
Is een vuurwapen al eerder gebruikt?
Een paar harde knallen, een ruit met kogelgaten en verspreid op straat meerdere hulzen. Met welk wapen schoot de dader? En is dit wapen al bij een eerder schietincident gebruikt? Anoek van Someren onderzoekt vuurwapens, hulzen en kogels bij het team Wapens en Werktuigen van het NFI.
-
Van wie zijn de sporen op duct tape?
Een rol duct tape: onmisbaar in elk huishouden, maar ook veel gebruikt in het criminele circuit. Maar wat zegt het nu als je sporen van een verdachte aantreft op een rol tape? Heeft de verdachte de rol alleen gebruikt om te klussen, zoals hij zelf beweert? Of heeft hij wel dat slachtoffer vastgebonden tijdens een gewelddadige roofoverval? Het NFI doet experimenten om hier achter te komen.
-
‘Zeggen dat iemand anders het bloed van je cliënt heeft achtergelaten, is flauwekul’
Het DNA op actvititeitniveau is een onderzoek over hoe het DNA mogelijk ergens is terecht gekomen. Strafrechtadvocaat Bas Janssen geeft hier samen met DNA-deskundige van het NFI Bas Kokshoorn cursussen over voor de advocatuur.
-
Is dit dezelfde persoon?
Wanneer de politie een verdachte aanhoudt, kan er twijfel zijn of de persoon op bijvoorbeeld de camerabeelden dezelfde is als deze verdachte. Beeldonderzoekers van het NFI kunnen dan voor opheldering zorgen. Er is nu ook software die de beelddeskundigen helpt bij het vergelijken van gezichten.
-
Zoektocht naar familie van onbekende oorlogsslachtoffers
Op het Nationaal Ereveld Loenen liggen ruim honderd oorlogsslachtoffers van wie niet bekend is wie ze zijn. In een uiterste poging ‘de 100 van Loenen’ hun naam terug te geven werken het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) en het Landelijk Expertisecentrum Persoonsvermissingen (LOEP) sinds 2018 samen om dit tot een goed einde te brengen.
-
Terugblik op de onderzoeken in de zaak MH17
Na de ramp met vlucht MH17 op 17 juli 2014, was ons land ondergedompeld in diepe rouw. Tegelijkertijd zijn er te midden van die rouw en hectiek onder andere door NFI bergen werk verzet: om de 298 slachtoffers in Nederland te krijgen, te identificeren en kort daarna voor het strafrechtelijk onderzoek. Nu, jaren later, is er een uitspraak in de zaak en blikken we terug met collega’s van verschillende afdelingen.
-
TERUGBLIK MH17: Was de video met de Buk-Telar gemanipuleerd?
Is het lanceersysteem Buk-Telar op de foto’s en video’s dezelfde als het Openbaar Ministerie (OM) op het oog heeft? Zijn er in de beelden van het konvooi met militaire voertuigen sporen van manipulatie te vinden? Beelddeskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gingen een jaar na de ramp met vlucht MH17 aan de slag met deze complexe onderzoeksvragen.
-
TERUGBLIK MH17: ‘Dit onderzoek naar microsporen blijft je altijd bij’
Hoe kwam het dat het vliegtuig MH17 op 17 juli 2014 neerstortte in Oekraïne? Was het een ongeluk, zat er een bom in het vliegtuig of werd het vliegtuig neergeschoten door een straaljager of een raket? Bij het strafrechtelijk onderzoek werden alle opties opengehouden door forensisch microsporendeskundigen Erwin Vermeij en Peter Zoon van het NFI.
-
TERUGBLIK MH17: ‘Het deed me denken aan een James Bond film’ (deel 2)
Hoe kwam het dat het vliegtuig MH17 op 17 juli 2014 neerstortte in Oekraïne? Forensisch microsporendeskundigen Erwin Vermeij en Peter Zoon vonden tijdens de triage en in de bagage van MH17 metaaldeeltjes die niet uit het vliegtuig afkomstig waren. Die deeltjes waren belangrijke sporen om uiteindelijk te kunnen achterhalen wat er met de MH17 gebeurd kon zijn.
-
TERUGBLIK MH17: ‘Explosievenresten wegpoetsen met een tandenborstel’ (deel 3)
Microsporendeskundigen van het NFI troffen metaaldeeltjes aan in de lichamen van de bemanningsleden en in de wrakstukken van de MH17. De deeltjes lijken afkomstig te zijn uit een ontplofte BUK-raket. Om dat te onderzoeken, was het nuttig om een BUK-raket in een gecontroleerde situatie te laten ontploffen.
-
Colofon