Terugblik op de onderzoeken in de zaak MH17

Na de ramp met vlucht MH17 op 17 juli 2014, was ons land ondergedompeld in diepe rouw. Tegelijkertijd zijn er te midden van die rouw en hectiek onder andere door het NFI bergen werk verzet: om de 298 slachtoffers in Nederland te krijgen, te identificeren en kort daarna voor het strafrechtelijk onderzoek. Nu, jaren later, is er een uitspraak in de zaak en blikken we terug met collega’s van verschillende afdelingen.

Op de volgende pagina's lees je verhalen van onze microsporendeskundingen Erwin Vermeij en Peter Zoon. Zij onderzochten de lichamen op lichaamsvreemde materialen. Het ging hier onder andere om metaaldeeltjes die niet uit het vliegtuig kwamen. Deze deeltjes waren belangrijk om te achterhalen wat er met MH17 was gebeurd. Ook waren ze bij ontploffing van een BUK-raket, in een gecontroleerde situatie, om de deeltjes die daarbij vrijkwamen te vergelijken met wat ze hadden aangetroffen bij het onderzoek naar MH17.

Ook beelddeskundigen van het NFI blikken terug op hun onderzoek een jaar na de ramp met MH17. Zij keken of de Buk-Telar op de beelden die ze kregen, dezelfde is als de Buk-Telar die het Openbaar Ministerie op het oog had. Ook onderzochten de NFI'ers of er sporen van manipulatie zaten in de beelden van het militaire konvooi. 

Lees hun verhalen op de volgende pagina's.