Tekst Christel van der Meer

Wie is de dader van de ernstige zedenzaak uit 2010 in Schiedam en Vlaardingen? Om een stap verder te komen in deze coldcase, is de politie Rotterdam bezig met een grootschalig DNA-onderzoek. De politie wil van tientallen mannen DNA afnemen; dat gebeurt op vrijwillige basis. “We zijn volop bezig met de afnames, daarna zal het NFI het afgenomen materiaal onderzoeken”, laat de politie weten. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stelt vervolgens de DNA-profielen van de mannen op en vergelijkt deze met het DNA-profiel van de sporen die in deze zaak zijn aangetroffen.

De politie kreeg eerder al honderden tips binnen over de mogelijke identiteit van de dader. Op basis van woonplaats, signalement en zijn opvallende stem zijn nu tientallen mannen geselecteerd. Een deel van hen krijgt nu de vraag of ze vrijwillig DNA willen afstaan. Volgens de politie zijn zij geen verdachte in de zaak, maar hun DNA helpt om mensen uit te sluiten: dus wie zijn allemaal níét verdacht. “De personen van wie namen zijn genoemd, kunnen natuurlijk nooit allemaal de dader zijn. Dan is DNA een heel praktisch selectiemiddel”, zegt Rene Bergwerff, leider van het coldcaseteam.

DNA-deskundige Lex Meulenbroek legt in deze video uit wat er met afgenomen materiaal gebeurt bij het NFI:

Met een speciaal borsteltje wordt van de deelnemers wangslijmvlies afgenomen. Het NFI maakt van het DNA in de wangslijmvliescellen het DNA-profiel. “De DNA-profielen van de deelnemers vergelijken we één op één met het DNA-profiel uit de zaak. We vergelijken het dus niet met andere zaken”, vertelt DNA-deskundige Lex Meulenbroek van het NFI. “Is er geen volledige overeenkomst dan vernietigen we het DNA en het DNA-profiel. Het DNA-profiel nemen we ook niet op in de DNA-databank voor strafzaken.”

De politie geeft aan dat het onderzoek nog maanden kan duren.