Media-aandachtIn dit overzicht een selectie van de mediaberichtgeving over het NFI in mei 2018.
Mei
Dagblad De Limburger bracht een bezoekje aan het NFI om een reportage te maken over het grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak Nicky Verstappen. De journalist kreeg een rondleiding langs de Frontdesk en over de DNA-gang. Lex Meulenbroek gaf uitleg over de werkzaamheden. Het artikel werd op 12 mei gepubliceerd.
Omroep West bericht op 16 mei 2018 over de afbouw van de inhuur van externe medewerkers bij het NFI. Persvoorlichting stond Omroep West te woord en heeft verteld dat kritisch wordt gekeken naar het wel of niet verlengen van tijdelijke inhuurcontracten van externe medewerkers.
De Volkskrant publiceerde zaterdag 25 mei in magazine Sir Edmund een 7 pagina tellend stuk (alleen via Blendle online te lezen) over het werk van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling (LED). Reza en Rogier komen uitgebreid aan het woord over de forensische expertise die ze inbrengen in het LED.
‘Ruim een miljoen voor meer drugstesten in het verkeer’ kopte de Telegraaf op 30 mei. Het artikel was gebaseerd op de voorjaarsnota die 28 mei jl. werd gepubliceerd en waarin dit bedrag is opgenomen.
De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) en de Oorlogsgravenstichting gaan 103 onbekende doden opgraven op Ereveld Loenen. Het NFI voert binnen dit project het DNA-onderzoek uit. Doel is deze personen alsnog te kunnen identificeren. Vrijwel alle landelijke media hebben hier op 29 mei aandacht aan besteed.
Media-aandachtIn dit overzicht een selectie van de mediaberichtgeving over het NFI in juni 2018.
Juni
Sharleyne was nog in leven op het moment dat ze van de flat naar beneden viel. Die conclusie trekt deskundige professor Bela Kubat, in gesprek met RTV Drenthe. Het letsel dat het meisje door het neerkomen opliep, leidde in luttele seconden tot haar dood.
De rechtszaak tegen de twee verdachten van de moord op een 26-jarige man in Vlissingen in 2016 is voor onbepaalde tijd aangehouden. Dat heeft de rechtbank in Middelburg vandaag beslist om alle partijen meer tijd te geven om zich voor te bereiden. Twee onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) moesten onafhankelijk van elkaar 121 vragen beantwoorden. Toen aan het einde van de dag de eerste onderzoeker nog niet eens de helft van de vragen had beantwoord, besloot de rechter in te grijpen. De zaak wordt nu na de zomer weer opgepakt, zodat de onderzoekers alle vragen kunnen beantwoorden. En beide partijen de antwoorden kunnen verwerken, meldt Omroep Zeeland.
,,Het heeft een hoog CSI-gehalte." Dat zegt Peter Pijnen deze dinsdagavond over de inspanningen van agenten en medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vlakbij de spoorwegovergang op de Helvoirtseweg in Vught. Het gaat om een reconstructie van een dodelijk ongeluk bij de spoorwegovergang. Pijnen's stiefzoon Kazimir Albertus (23) werd op 14 december vorig jaar fietsend aangereden door een 19-jarige automobilist. Het slachtoffer overleed anderhalve week later, de ochtend voor Kerstmis. ,,Ja, we wonen hier vlakbij. Kaz was net bij ons geweest en was weer onderweg naar zijn eigen woning. Ik kom hier een paar keer per dag. Zijn jongere broer komt hier niet meer sinds het ongeluk. Maar hij is er nu wel", zegt Pijnen.
Het bloed-alcoholonderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is kwetsbaar voor manipulatie, blijkt woensdag uit onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie. Het onderzoek is in 2017 gestart na de arrestatie van een NFI-medewerker. De vrouw zou haar eigen bloedmonsters hebben gemanipuleerd, om zo te verhullen dat ze met te veel alcohol op achter het stuur heeft gezeten, bericht nu.nl.
In hoeverre kun je drugs- en voedseltests verplaatsen van het lab naar het veld? Met de huidige handhelds kunnen zelfs leken een eind komen. Maar experts laten doorschemeren dat het experimentele stadium nog lang niet voorbij is, meldt het platform C2W.
Wij willen weten of we met de huidige stand van mobiele technologie verantwoorde antwoorden kunnen genereren voor onze ketenpartners’, zegt Arian van Asten, van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) tijdens een sessie in Den Haag met collega’s van het voedingsveiligheidslab RIKILT, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) en het Douane Laboratorium.
Media-aandachtIn dit overzicht een selectie van de mediaberichtgeving over het NFI in juli 2018.
juli
Toon me je dna en ik zeg hoe je eruitziet. Die kant gaat het op, aldus Ate Kloosterman, een van de grondleggers van het forensisch dna-onderzoek in de Volkskrant. Onlangs zwaaide hij af bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
Donderdagavond 12 juli was DNA-deskundige Lex Meulenbroek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) te gast bij het KRO/NCRV tv-programma Eva Jinek.
Meulenbroek sprak uitgebreid met Eva Jinek over de enorme ontwikkeling van het forensisch DNA-onderzoek in de afgelopen jaren. En de grote zaken waarin het een doorslaggevende rol heeft gespeeld.
Ook de toekomst van het forensisch DNA-onderzoek kwam aan de orde.
Interim-directeur Peter van den Elzen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stapt per direct op, meldt de Telegraaf. Dat maakt het ministerie van Justitie en Veiligheid maandagmiddag bekend.
In het programma ‘Hemmen’ werd hij door journalist Diana Matroos geïnterviewd over de geschiedenis en de toekomst van het forensisch DNA-onderzoek. Ate’s pensioen vormde de aanleiding voor het interview.