De wapenkamer

Tekst Meike Willebrands
Foto Menno Groenewegen

Machinegeweren, kleine pistolen, jachtgeweren, een schietparaplu en een schietpen. Achter een deur dikker dan die van de Nederlandsche Bank beheert het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een indrukwekkende wapencollectie met 2.500 verschillende vuurwapens.  Het gros van de verzameling is afkomstig van in beslag genomen wapens. Een deel daarvan komt uit zaken die het NFI in onderzoek heeft gehad.

De meeste vuurwapens worden vernietigd, maar het NFI bewaart de wapens die nog van pas kunnen komen voor andere onderzoeken. De collectie die het instituut in het bezit heeft, is representatief voor wat je zoal ‘op straat’ kunt aantreffen.

De afdeling wapens en munitie van het NFI ziet de laatste tijd meer vuurwapens van het type Kalasjnikov voorbij komen. Het aanvalsgeweer van het merk Zastava M70, een vergelijkbaar model van Joegoslavische makelij, is tegenwoordig een veel gezien wapen bij liquidaties. Vermoedelijk zijn veel van deze vuurwapens een erfenis uit de Joegoslavië-oorlog.

De collectie vuurwapens wordt gebruikt als referentiemateriaal voor vergelijkend en technisch onderzoek. Ook gebruikt het NFI de wapencollectie om onderzoek te doen naar losse onderdelen zoals magazijnen en slagpinnen. Die onderdelen kunnen ook van pas komen als ze ontbreken bij wapens die nieuw binnen komen voor onderzoek.

Te onderzoeken wapens worden afgeschoten in een speciale watertank, om de sporen op afgevuurde hulzen en kogels te kunnen vergelijken met de aangetroffen munitiedelen op de plaats delict (PD). Aan de hand van deze sporen beoordelen de onderzoekers of de aangetroffen munitiedelen mogelijk afkomstig zijn uit het betreffende vuurwapen.

Op de schietbaan van het NFI worden schietproeven gedaan om scenario's van schietincidenten te kunnen reconstrueren. Zoals het afketsen van kogels en schadepatronen op materialen als hout en metaal. Soms slepen de wapendeskundigen zelfs een autowrak de schietbaan op om te kunnen achterhalen vanuit welke richtingen geschoten kan zijn.

Zie hieronder foto's uit de wapenkamer.