@NFI, Mei 2022 Jaargang 8
- Publicatiedatum
- dinsdag 24 mei 2022
- Hoofdredactie
- Christel van der Meer
- Eindredactie
- Meike Willebrands / Christel van der meer
- communicatie@nfi.nl
- Copyright
- CC0 1.0 Universal
Dit artikel hoort bij: @NFI Mei 2022
Peter Zoon is deskundige bij Microsporen en Materialen en vertelt over die ene zaak die hij niet snel vergeet.
DNA-onderzoek is onmisbaar in ontuchtzaken, maar hoe vraag je dit soort onderzoeken goed aan? NFI'ers geven presentaties aan de forensische opsporing van de politie.
De politie tast jarenlang in het duister over wie de daders van de zeer gewelddadige overval op een bejaarde man in Zwolle zijn. Totdat nu, bijna twintig jaar later, DNA-sporen op de ducttape waarmee de man was vastgebonden alsnog voor gerechtigheid zorgen.
Wat doe je als er in de rechtszaal aan je deskundigheid wordt getwijfeld? Het NFI traint deskundigen hoe ze met felle vragen omgaan en hoe ze hun rapporten mondeling kunnen toelichten bij de oefenrechtbank.
Criminelen gebruiken vuilniszakken om bijvoorbeeld wapens, lichaamsdelen of drugs in te stoppen. Koen Herlaar onderzoekt of een vuiniszak op een plaats delict dezelfde kenmerken heeft als een gevonden rol bij de verdachte.
Verwantschapsonderzoek in strafzaken bestaat tien jaar. De mogelijkheid om via familieleden daders van ernstige midsrijven te vinden, heeft al veel zaken in een stroomversnelling gebracht. Van de moord op Henk Opentij en Mary Run tot de zaak van de Sloterplasbaby.
Hoe voer je oude analoge strafkaarten, ook wel strafblad, handig in nieuwe systemen in? Justid zocht samen met het NFI naar slimme oplossingen.