Het is het grootste identificatieproject ooit. De Vietnamese regering wil minstens 80.000 slachtoffers van de Vietnamoorlog (1964-1975) identificeren. De Nederlandse identificatiesoftware Bonaparte, dat SMART Research BV ontwikkelde in opdracht van het Nederlands Forensisch Instituut, moet daarin een belangrijke rol spelen.

"De Vietnamoorlog verwoeste het leven van miljoenen mensen en zeker 650.000 slachtoffers werden ‘identiteitsloos’ begraven."

Bonaparte is een softwaresysteem dat gebruikt kan worden voor grootschalig verwantschapsonderzoek op basis van DNA-profielen. Het kan – simpel gezegd – een kansberekening maken of en welke familierelatie er bestaat tussen een onbekende dode en mensen die dierbaren hebben verloren.

Het NFI gebruikte Bonaparte onder meer bij de identificatie van de slachtoffers van de vliegtuigramp in Tripoli (2010) en bij de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne (2014). Ondertussen maakt ook de internationale politieorganisatie Interpol gebruik van de software.

650.000 onbekende doden

Met het contract in Aziatische land staat SMART Research BV voor de grootste opdracht ooit. De Vietnamoorlog verwoeste het leven van miljoenen mensen en zeker 650.000 slachtoffers werden ‘identiteitsloos’ begraven. De regering van dat land wil in 10 jaar tijd tienduizenden van hen identificeren.

“Dit is een heel uitdagende opdracht”, stelt Willem Burgers van SMART Research BV. “Het gaat om slachtoffers die in veel gevallen misschien helemaal geen nageslacht hebben. Je hebt DNA van familieleden nodig om tot een match te komen. In heel het land zullen DNA-samples worden verzameld”, schetst hij.

Duitse professor

De eerste contacten voor de inzet van Bonaparte in Vietnam voeren terug tot mei 2014, vertelt Burgers. “Dat contact is op een bijzondere manier tot stand gekomen. De overheid schreef voor het project een tender uit waarop het bedrijfsleven zich kon inschrijven. Een Vietnamees bedrijf won de tender, maar moet bepaalde expertise inkopen. Via een Duitse professor zijn zij met ons in contact gekomen.”

Collega’s van Burgers gingen naar Vietnam om te onderzoeken of hun Bonaparte überhaupt en rol kon spelen in het omvangrijke project. “Ze hebben veel informatie ingewonnen en met experts gesproken. We zijn tot de conclusie gekomen dat Bonaparte kan helpen. We hebben de software daarvoor niet speciaal hoeven aanpassen.”

"De laboranten worden daarvoor uitgebreid drie maanden lang getraind."

Burgers

Drie Vietnamese forensisch instituten gaan de identificatie uitvoeren. “De laboranten worden daarvoor uitgebreid drie maanden lang getraind. Ook bij ons krijgen ze een training”, aldus Burgers. “Wij vertellen ze hoe de software werkt, maar in Hamburg krijgen ze bijvoorbeeld ook een training hoe ze botsamples moeten analyseren. Ook gaan ze naar het ICMP (International Commission on Missing Persons, red.) dat veel ervaring heeft met de identificatie van onbekende slachtoffers.”

Burgers ziet het project als erkenning voor het werk van de afgelopen jaren. “We hebben heel hard gewerkt. We zijn blij met dit soort resultaten. We blijven Bonaparte ook verder ontwikkelen. Het is een soort levend ding dat continu aan verandering onder hevig is omdat we steeds weer nieuwe inzichten krijgen.”