Tekst Ruben Murk

Een vernieuwde techniek van de Universiteit van Dundee om een gezicht digitaal te reconstrueren, is accurater en sneller dan de oude methode waarbij op een schedel het gezicht met klei werd geboetseerd. Dat vertelde forensisch antropoloog arts Reza Gerretsen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) op Radio 1.

“We hoeven nu niet meer met een schedel of een kopie van een schedel naar Dundee. De moderne methode is dat we de schedel eerst digitaliseren.”

Deze week maakte de politie bekend dat ze met de nieuwe techniek – waarbij aan de hand van CT-scan een 3D-reconstructie wordt gemaakt – hopen de identiteit van een man te achterhalen.

Het slachtoffer werd in december 2015 in de Vecht gevonden. De politie stelde een onderzoek in naar de doodsoorzaak en de identiteit van de man. Maar dat leidde nog niet tot antwoorden. De politie riep onder meer de hulp in van de Chinese gemeenschap, omdat uit enkele verklaringen bleek dat de man mogelijk uit China kwam.

Resultaat reconstructie verrassend

De reconstructie van het gezicht werd deze week getoond in het tv-programma Opsporing Verzocht. De politie noemde het resultaat van de reconstructie verrassend.

“Hoewel de man waarschijnlijk wel van Aziatische afkomst is, wordt er nu rekening mee gehouden dat zijn etnische afkomst in meerdere landen dan alleen China kan liggen. Met het vrijgeven hoopt de recherche dat de man herkend wordt en teruggebracht kan worden naar zijn familie”, stelde de politie.

Forensisch antropoloog - arts Reza Gerretsen

Minder arbeidsintensief

Het was voor het eerst dat de methode in Nederland werd ingezet. Volgens Gerretsen is deze methode accurater, minder arbeidsintensief en dus sneller dan de oude kleimethode. “We hoeven nu niet meer met een schedel of een kopie van een schedel naar Dundee. De moderne methode is dat we de schedel eerst digitaliseren”, legt Gerretsen uit.

Hij vervolgt: “Van een lichaam dat voor onderzoek bij het NFI binnenkomt, wordt een uitgebreide CT-scan gemaakt. Dat zijn meerdere röntgenfoto’s. De computer maakt daar een 3D-reconstructie van. Dus van al die plakken bouwen we weer een mooie schedel. Die digitale schedel kan ik direct naar de Universiteit van Dundee sturen.”

Spieren en weefsels

De universiteit kan op basis daarvan een reconstructie van het gezicht maken, door er spieren en ander weefsel op te plakken. “En dat gaat veel sneller ten opzichte van de oude situatie waarbij dat met klei werd geboetseerd. Ik denk dat het uiteindelijk ook goedkoper is, omdat er minder arbeid inzit”, meent de forensisch antropoloog.

Gerretsen sluit dan ook niet uit dat de kleimodellen uiteindelijk worden vervangen door de digitale versie. “Je zou het direct op een 3D-printer kunnen aansluiten.”