Tekst Ruben Murk

Forensisch fotografen leggen regelmatig letsel vast, bijvoorbeeld bij een slachtoffer dat is mishandeld of misbruikt. Bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) fotograferen de forensisch fotografen letsels tijdens een sectie op overleden personen. Maar wat is de beste manier om letsel te vinden en goed vast te leggen?

Angela Klatt is student Forensisch Onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens haar afstudeerstage probeert ze antwoord te krijgen op die vraag.

“De bloeduitstorting absorbeert licht en wordt daardoor als een donkere plek zichtbaar.”

Vechtsporten

En daarom fotografeert ze alle collega’s die blauwe plekken hebben en niet te beroerd zijn om dat te tonen. “De bereidheid om mee te doen is groot. Er zijn een aantal collega’s die een vechtsport beoefenen. Zij vertelden dat ze na het weekend nog wel een keer zouden terugkomen, omdat ze er dan waarschijnlijk weer een aantal blauwe plekken bij hebben”, vertelt Klatt lachend.

Blauwe plekken zijn – zeker na verloop van tijd – niet altijd goed zichtbaar. Maar onderhuids kan er nog steeds een bloeduitstorting zitten die bijvoorbeeld kan wijzen op een eerdere mishandeling. Forensisch fotografen gebruiken een forensische lamp om de plekken zichtbaar te maken. “De bloeduitstorting absorbeert licht en wordt daardoor als een donkere plek zichtbaar”, legt Klatt uit.

Donkere huidskleur

Bij mensen met een donkere huidskleur kan dat lastiger zichtbaar zijn. Feitelijk is daar ook het idee voor Klatt’s onderzoek ontstaan. “Een collega doet onderzoek naar het zichtbaar maken van bloedvlekken op donkere stukken textiel. Daarvoor gebruikt hij een infraroodcamera. Zo ontstond het idee om deze camera ook te gebruiken voor het onderzoek naar het fotograferen van letsels.”  

Klatt voert haar onderzoek uit met meerdere camera’s. Zo legt ze de letsels – blauwe plekken maar ook oudere littekens – vast met een camera die de forensisch fotografen ook voor hun werk gebruiken. Daarnaast gebruikt ze twee infraroodcamera’s die live beelden ‘streamen’ naar haar laptop en waarvan zij een stilstaand beeld pakt en een spiegelreflexcamera die infrarood kan waarnemen.

Van ieder letsel maakt ze met de vier camera’s in totaal negen foto’s.

"Alle foto’s worden onder dezelfde lichtomstandigheden gemaakt. Daarna gaan we kijken welk soort camera het beste resultaat geeft.”

Foto's vergelijken

Het uiteindelijke doel is om de foto’s van de verschillende camera’s te laten beoordelen door forensisch fotografen. “We willen nu gewoon zoveel mogelijk mensen fotograferen. Alle foto’s worden onder dezelfde lichtomstandigheden gemaakt. Daarna gaan we kijken welk soort camera het beste resultaat geeft.”

En zo komt Klatt weer bij de vraag wat de beste manier is om letsel goed vast te leggen. Ze hoopt het antwoord ergens in de komende maanden – nog voor haar afstuderen - te kunnen geven.