Tekst Ruben Murk

Het slachtoffer werd gevonden in de woonkamer van een rijtjeshuis. De witte tafel zat onder de bloedsporen. Op de zwarte stoel en de jeans van het slachtoffer was niets te zien. Maar wil dat zeggen dat zich daarop geen sporen bevinden? Of ziet het menselijk oog ze niet?

“Je wilt geen enkel spoor missen. Alles wat je zichtbaar kunt maken, kun je bemonsteren."

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt in een research & development programma of en zo ja hoe je voor het oog onzichtbare sporen, zichtbaar kunt maken. @NFI stelde wetenschappelijk onderzoeker Karla de Bruin daarover vijf vragen.

Hoe werkt dat, onzichtbare bloedsporen zichtbaar maken?

“Bloedsporen vallen vaak weg tegen een donkere achtergrond. Die sporen kun je zichtbaar maken met infrarood licht. Het menselijk oog kan maar een bepaald aantal kleuren onderscheiden, een infraroodcamera kan meer kleuren ‘zien’. Met een dergelijke camera zie je een bloedvlek als een donkere plek op een lichte achtergrond.”

Dat werkt dus goed?

“We hebben ontdekt dat dit voor een aantal ondergronden heel goed werkt en voor een aantal minder. Zo werkt de methode vaak goed op zwart katoen. Bij jeans werkt het soms wel en soms niet en bij wolachtige stoffen werkt het vaak weer helemaal niet.”

Hoe komt dat?

“Dat is precies wat wij ook willen weten. In samenwerking met de politie doe we hier onderzoek naar. We hopen de ondergronden in groepen te kunnen onderverdelen, zodat we een goed beeld krijgen wat werkt en wat niet. Het is trouwens bij circa 166 verschillende stoffen gelukt om met een zeer geavanceerde infraroodcamera een bloedvlek goed zichtbaar te maken.”

"Met een dergelijke camera zie je een bloedvlek als een donkere plek op een lichte achtergrond.”

Werkt de methode ook voor andere sporen, zoals speeksel?

“We onderzoeken inderdaad of er ook methodes bestaan om speeksel beter zichtbaar te maken. Hierbij denken we niet aan infrarood licht, maar aan andere golflengtes zoals ultraviolet. Bij goede resultaten zou je een dergelijke methode mogelijk ook kunnen toepassen om spermasporen beter zichtbaar te maken.”

Waarom is dit onderzoek zo belangrijk?

“Je wilt geen enkel spoor missen. Alles wat je zichtbaar kunt maken, kun je bemonsteren. Daar zitten voor het onderzoek mogelijk belangrijke sporen tussen.”