Tekst Ruben Murk
Het NFI toonde een paar jaar geleden samen met de TU Delft een helm met camera’s en speciale brillenglazen die virtueel zaken kon toevoegen aan een bestaande plaats delict. Nog steeds krijgt het NFI vragen van over de hele wereld hoe het staat met dit project. Jurrien Bijhold legt uit wat de laatste stand van zaken is.
Bijhold is bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) expert in het digitaliseren van een plaats delict. “De helm is zeker nog niet te koop”, zegt hij. “We hebben de helm een tijdje gedemonstreerd en kijken nu welke functies en toepassingen we verder willen ontwikkelen.” Bijhold verwacht nog steeds dat de helm in de vorm van een slimme bril een rol gaat spelen in misdaadonderzoeken. Hij onderzoekt momenteel de voor- en nadelen van augmented reality.
Smartphones
Augmented reality (kortweg AR) is de Engelse term voor toegevoegde realiteit. Het is een ‘live’ beeld van de werkelijkheid; daaraan kun je allerlei digitale elementen toevoegen. Eigenlijk voegt AR dus een laag informatie toe aan de bestaande werkelijkheid. Daarvoor bestaan al allerlei toepassingen, zeker nu smartphones en tablets gemeengoed zijn.
Een voorbeeld uit de praktijk. Er bestaan verschillende applicaties die dankzij gps registreren waar je staat en kunnen je allerlei informatie geven over de omgeving. Waar de dichtstbijzijnde winkels, of horecagelegenheden zijn bijvoorbeeld. Of een waarschuwing dat er een vriend(in) in de buurt is. Zo’n applicatie is een voorbeeld van augmented reality.
Crimescene
Samen met de forensische opsporing, onderzoekt het NFI welke waarde AR op een plaats delict kan hebben. De bril of helm die Bijhold en zijn collega Martin Roos voor ogen hebben, moet het mogelijk maken om sporen virtueel te markeren zodat deze niet aangeraakt hoeven te worden.
Meekijken
Volgens Bijhold heeft het inzetten van een bril of helm meer voordelen. “Het grote gevaar van het betreden van een plaats delict is dat je sporen beschadigt of vernietigt. Hoe minder mensen de plaats delict betreden, hoe kleiner die kans is. Andere onderzoekers kunnen via de beelden live meekijken. Zij kunnen zaken digitaal aanwijzen of toevoegen en instructies geven voor het onderzoek op de plaats delict.”
Bijhold stelt dat het belangrijk is dat degene die de plaats delict betreedt, ook de regie behoudt. “Je wilt voorkomen dat mensen het gevoel krijgen dat er constant over hun schouders wordt meegekeken. We zien twee belangrijke toepassingen: overleg met experts en overleg over sporen die vervolgens virtueel kunnen worden aangewezen.”
Het project met de helm staat dus zeker niet in de ijskast, maar er is nog meer onderzoek nodig voordat het idee realiteit is op de plaats delict.
Dit project valt onder het innovatieprogramma 'CSI Innovations' van het NFI.