Tekst Ruben Murk

Een grote bak water, een paar lampen, oorbeschermers, camera’s, een vuurwapen waarmee echt wordt geschoten en kogels die afketsen en ‘draaiend en dansend’ hun baan vervolgen. Een stage bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is alles behalve saai.

"Je zou het misschien niet verwachten, maar een kogel kan afketsen op water."

Siesja Kamphuis, student forensic science aan de Universiteit van Amsterdam, kan daarover inmiddels meepraten. Kamphuis onderzoekt voor het NFI tijdens haar afstudeerstage welke methode het beste kan worden gebruikt om achteraf uit te rekenen wat de baan van een kogel was. Maar de onderzoekers van het NFI wilden ook weten onder welke hoek de nieuwste politiekogel afketst op water.

Kamphuis schoot zelf ‘alleen’ beelden. Dat leverde spectaculaire plaatjes op.

Verwondingen

 “Je zou het misschien niet verwachten, maar een kogel kan afketsen op water. Of dat gebeurt, is afhankelijk van de hoek waaronder wordt geschoten”, legt Kamphuis uit. Tijdens het experiment bij het NFI stelden de onderzoekers de hoek van het vuurwapen iedere keer iets bij, om te zien onder welke hoek de kogel afketste.

“De politiekogel bleek minder snel af te ketsen op water, dan een  ‘normale’ kogel van hetzelfde kaliber”, vertelt Kamphuis terwijl ze haar film toont. “Een kogel vliegt na te zijn afgeketst door en kan mensen nog steeds verwonden. Het beeldmateriaal en de uitkomsten van de test kan het NFI gebruiken in cursussen.”

"Met een rietje in de ronding van het inschot kunnen wapenexperts een inschatting van de hoek en dus de kogelbaan maken."

Doorboren

Het experiment was een ‘uitstapje’ van waar het tijdens Kamphuis’ stage daadwerkelijk om draait. Experts kunnen aan de hand van een ricochet – de plek waar de kogel op het materiaal afketst – de baan van het schot op verschillende manieren uitrekenen. 

Maar dat ricochet is op iedere soort ondergrond anders. Kogels gaan dwars door zachtere materialen als gips en MDF-hout heen, terwijl de baan van de kogel eerst sterk verandert voordat het een staalplaat doorboort. Kamphuis zoekt uit welke methode zich het beste leent voor welk materiaal. 

“We hebben geëxperimenteerd met verschillende hoeken waaronder is geschoten en met verschillende materialen”, legt Kamphuis uit. Eén van de methodes om de baan van een schot te berekenen, is om te kijken naar de vorm die het ricochet achterlaat op het materiaal. “Met een berekening aan de hand van onder meer de lengte en de breedte hiervan kun je de baan van het schot bepalen.”

Een andere methode is een rietje in de ronding van het inschot te houden, zodat de wapenexperts een inschatting van de hoek en dus de kogelbaan kunnen maken.

Conclusies

Het is voor Kamphuis nu nog te vroeg om conclusies te kunnen verbinden aan de schietproeven. De komende maanden verwerkt zij alle gegevens die haar onderzoek heeft opgeleverd. “Per hoek, per soort materiaal.”

De film die Kamphuis schoot, is al wel klaar en hier te bekijken.