Tekst Ruben Murk

In steeds meer huiskamers verschijnen smart tv’s met een internetverbinding. De slimme televisies blijken vol te zitten met digitale sporen. Deze zijn op een forensisch verantwoorde manier veilig te stellen voor verdere data-analyse. “We verwachten dat digitaal forensisch onderzoekers smart tv’s in de toekomst vaker gaan onderzoeken.”

Daarna ‘schroefden’ ze het exemplaar uit elkaar en stelden zichzelf de vraag: Wat is de beste manier om het geheugen van een smart tv te kunnen uitlezen?

Open schroeven

Ze kochten een van de meest verkochte types en gebruikten de verschillende mogelijkheden van de tv enige tijd. Daarna ‘schroefden’ ze het exemplaar uit elkaar en stelden zichzelf de vraag: Wat is de beste manier om het geheugen van een smart tv te kunnen uitlezen?

De deskundigen probeerden dat met drie verschillende methodes. Twee daarvan bleken succesvol. Bij de eerste werd de geheugenchip van het moederbord gehaald en met speciale apparatuur (NFI Memory Toolkit II) uitgelezen. De tweede, succesvolle, methode was met behulp van een speciale applicatie waarmee de onderzoekers een kopie van het geheugen konden maken. “In dit geval werkte de methode, maar de kans bestaat dat dit bij een update van de tv-software niet meer lukt”, stellen de drie.

"Op de tv waren foto’s bekeken. De thumb nails (kleine versies van de foto’s, red.) konden we bekijken. Ook de internetgeschiedenis stond op de geheugenchip."

Alibi op tv

De onderzochte tv bleek een intern geheugen te hebben van 4 gigabyte. “Daarop wordt de meest recente informatie opgeslagen, oudere informatie wordt overschreven. Uit de analyse bleek veel van de digitale data bruikbaar voor forensisch onderzoek”, legt Boztas uit. “Op de tv waren foto’s bekeken. De thumb nails (kleine versies van de foto’s, red.) konden we bekijken. Ook de internetgeschiedenis stond op de geheugenchip.” Daarnaast was vrij eenvoudig te achterhalen of functies als Skype, Facebook of YouTube waren gebruikt, wanneer en hoe lang naar welke tv-zender was gekeken en of de stembediening van de tv was gebruikt.

Dat kan belangrijke informatie zijn, zeggen de NFI-specialisten. Want stel, een verdachte in een moordzaak zegt een alibi te hebben omdat hij via zijn tv een Skypegesprek voerde met een vriend. Uit de opgeslagen gegevens is vast te stellen of dat gesprek ook daadwerkelijk op welke moment en hoe lang heeft plaatsgevonden.

De onderzoekers willen in de nabije toekomst smart tv’s van andere fabrikanten onderzoeken, om meer inzicht te krijgen in de slimme tv’s.