Het is een oude truc: brandstichten in de hoop dat daarmee sporen op de plek van een misdrijf verdwijnen. Een student chemie ontdekte dat dit niet het geval hoeft te zijn voor vinger- en schoensporen. Met vloeibare latex kunnen forensisch onderzoekers deze alsnog veiligstellen.

"De methode werkt, maar vraagt wel een tijdsinvestering."

Is vloeibare latex geschikt voor het verwijderen van roet? Chemiestudent Koen Horstman uit Weerselo liep een half jaar mee met de forensische opsporing van de politie in Apeldoorn om deze vraag te beantwoorden. Na experimenteel onderzoek en tests op ‘echte’ plaatsen delict concludeert hij dat vloeibare latex zeker bruikbaar is bij het veiligstellen van vingersporen en schoensporen.

@NFI stelde de chemiestudent drie vragen.

Hoe werkt de methode?

“Je spuit de latex met een spuitpistool met 4,5 bar druk op een laag roet. Niet te dun, het roet moet goed bedekt zijn. Na 48 uur is de latex verkleurd van wit naar doorzichtig geelbruin en kun je het materiaal in een beweging van de sporendrager trekken. Het spoor zit vervolgens aan de binnenkant van de latex en/óf op de sporendrager. De methode werkt, maar vraagt wel een tijdsinvestering. Je moet twee dagen wachten om de laag te laten drogen en de latex aanbrengen is best een klus.”

Je benoemt ook omstandigheden die de werkwijze minder betrouwbaar maken?

“Worden bij een brand extreem hoge temperaturen bereikt, dan verdampt een vingerafdruk. Dan heeft deze methode geen zin. Ook de dikte van de roetlaag is van invloed. Hoe dikker de laag, hoe beter het spoor vaak beschermd is. En hoe ouder een spoor, hoe lastiger het onder het roet vandaan kan worden gehaald."

"Worden bij een brand extreem hoge temperaturen bereikt, dan verdampt een vingerafdruk. Dan heeft deze methode geen zin."

Je adviseert om deze methode altijd aan het einde te doen van het forensische onderzoek. Waarom?

“Het is het beste om eerst een brandmonster te nemen. Er zitten namelijk vluchtige stoffen als ethanol en methanol in de vloeibare latex. Dat blijkt uit analyses van het NFI. Er is dus kans op vervuiling of contaminatie als je het brandmonster pas neemt na toepassing van de latexmethode. Je kunt dan bijvoorbeeld niet meer bewijzen dat een alcoholhoudend product is gebruikt om de brand aan te steken.”