Het DNA van zijn eeneiige tweelingbroer kan het vonnis van een veroordeelde inbreker uit Düsseldorf vernietigen, zo meldden verschillende media dinsdag 27 oktober.

"Bij forensische DNA-onderzoek kijken deskundigen voor het verkrijgen van een DNA-profiel naar vijftien gebieden van het DNA."

Als de broer van de veroordeelde zijn DNA afstaat, kan volgens de berichtgeving duidelijkheid worden verkregen over of de aangetroffen DNA-sporen van de verdachte zelf of van zijn tweelingbroer zijn.

DNA-profiel extreem zeldzaam

Bij forensische DNA-onderzoek kijken deskundigen voor het verkrijgen van een DNA-profiel naar vijftien gebieden van het DNA. Deze gebieden worden loci genoemd en verschillen sterk van persoon tot persoon. Het DNA-profiel van een persoon is daardoor altijd extreem zeldzaam.

Eeneiige tweelingen hebben zelfde DNA

Uitzondering op deze regel zijn eeneiige tweelingen. Die hebben vrijwel hetzelfde DNA en DNA-profiel. Forensisch DNA-onderzoek kan daardoor geen onderscheid maken tussen eeneiige tweelingen.

"De minieme verschillen die er zijn in het DNA van een eeneiige tweeling, kunnen in kaart worden gebracht door de bouwstenen van het DNA te onderzoeken."

Minieme verschillen in bouwstenen DNA

De minieme verschillen die er zijn in het DNA van een eeneiige tweeling, kunnen in kaart worden gebracht door de bouwstenen van het DNA te onderzoeken. De bouwstenen bestaan uit in totaal 3 miljard nucleotidenparen. Dit onderzoek is enorm omvangrijk en wordt in de forensische praktijk doorgaans niet toegepast.Vingersporen verschillen wel bij tweelingen. Ander forensisch sporenonderzoek, zoals bijvoorbeeld vingersporenonderzoek, kan bij eeneiige tweelingen wel uitsluitsel geven over wie het spoor achterliet. Eeneiige tweelingen hebben immers niet dezelfde vingerafdruk.