“Het NFI heeft een oplossingsgerichte cultuur. Dat schept een band”, zegt Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Het Bomdatasysteem voor het uitwisselen van informatie over explosieven is slechts één van de innovatieve projecten die de samenwerking heeft opgeleverd.

"De vooruitstrevend- en voortvarendheid waarmee het NFI het DNA-onderzoek verrichtte, dat was van wereldklasse. Dat heeft op iedereen indruk gemaakt, ook internationaal."

Sinds maart 2013 is Schoof Nationaal Coördinator. In die functie staat hij aan het hoofd van een organisatie van ongeveer 260 medewerkers die potentiële dreigingen in kaart brengt en het hoofd biedt. Denk aan terrorisme, maar bijvoorbeeld ook ‘cyber security’. Dat doet de NCTV uiteraard in nauwe samenwerking met veiligheidspartners als het Openbaar Ministerie en de politie. Maar ook organisaties met knowhow op het gebied van veiligheid en opsporing spelen een cruciale rol. “En binnen dat netwerk is het NFI – als top-technologisch instituut – voor ons een heel belangrijke partner”, zegt Schoof.

Explosieven

Het Bomdatasysteem (BDS) ziet Schoof als een van de meest in het oog springende samenwerkingen. Het NFI ontwikkelde deze digitale database met alle gegevens over incidenten en dreigingen met explosieven in Nederland. Stuit de politie – of een andere operationele partner – op een potentieel explosief, dan kan zij ‘live’ de uiterlijk kenmerken vergelijken met elders gevonden (potentiële) explosieven. “Een heel belangrijk hulpmiddel om mogelijke dreigingen te identificeren”, stelt Schoof.

MH17

Wat er voor de Nationaal Coördinator uitspringt, is de manier waarop het NFI zijn rol pakte tijdens het identificatieonderzoek rondom de MH17-ramp. Schoof:  “De vooruitstrevend- en voortvarendheid waarmee het NFI het DNA-onderzoek verrichtte, dat was van wereldklasse. Dat heeft op iedereen indruk gemaakt, ook internationaal.”

Vooral op het gebied van innovatieve ontwikkelingen ziet de Nationaal Coördinator het NFI als een van zijn belangrijkste veiligheidspartners. Zo lopen er momenteel elf innovatieve projecten bij het NFI in het kader van het programma ‘Veilig door Innovatie’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken. “Denk bijvoorbeeld aan een project waarmee uiterlijke kenmerken – bijvoorbeeld haar- of oogkleur – uit het DNA kan worden gehaald. Een ander interessant voorbeeld is een innovatieve techniek waarmee blauwe plekken kunnen worden gedateerd.”

"Als meest innovatieve, publieke veiligheidspartner speelt het NFI daarbij een vanzelfsprekende rol.”

Robotica

Als belangrijkste thema op veiligheidsgebied voor de nabije toekomst ziet de Nationaal Coördinator de doorontwikkeling van technologie. “Of het nu om de robotica gaat, de nanotechnologie, de rol van drones of andere terreinen waarvan we ons nu nog nauwelijks kunnen voorstellen wat het voor ons leven allemaal gaat betekenen. Voor al die ontwikkelingen moeten we de mogelijkheden doordenken en de kansen blijven zien. Maar ook onze ogen niet sluiten voor de dreigingen die eraan kleven. Als meest innovatieve, publieke veiligheidspartner speelt het NFI daarbij een vanzelfsprekende rol.”