Het is de vraag of - en wanneer dan - er een publieksversie komt van de veelbesproken Google Glass en hoe deze er uit komt te zien. Toch kon het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) begin dit jaar experimenteren met een testversie van de bril.

De resultaten van het onderzoek zijn ingediend voor een wetenschappelijke publicatie in het vooraanstaande tijdschrift Digital Evidence. Via contacten in Amerika kreeg het NFI een Google Glass om forensische experimenten mee uit te voeren.

“Deze testversie van Google Glass legt echt heel veel gegevens vast”

Social media

De bril is een redelijk nieuw fenomeen maar het is vooralsnog onzeker hoe de toekomst van Google Glass er precies uitziet. In de afgelopen maanden deden verschillende verhalen de ronde. Zo zou Google werken aan 3 verschillende prototypes, waarvan er minstens een zonder scherm zou zijn.

Het NFI was  het eerste forensische instituut ter wereld dat de bril forensisch onderzocht. Digitaal onderzoeker Jeffrey Rongen ging er dit jaar mee aan de slag. Hij voerde het onderzoek uit onder supervisie van wetenschapper Zeno Geradts. “Deze testversie van Google Glass legt echt heel veel gegevens vast”, stelt Rongen. “Het richt zich duidelijk op het gebruik van social media, zoals het maken en delen van foto’s en video’s.”

Commando's

Om te onderzoeken welke data de bril op welke manier vastlegt, moest Rongen eerst data verzamelen. En dat betekende de bril intensief gebruiken. Google Glass heeft veel hardware dat ook in smartphones zit, zoals wifi, camera, GPS en een bewegingssensor. Commando’s geef je onder meer met spraak, of door met je ogen te knipperen.

“We hebben data verzameld door op internet te surfen en foto’s en films te maken. Ook kun je met de bril navigeren”, vertelt Rongen. “In Nederland is het verboden om met Google Glass te navigeren terwijl je zelf rijdt. Daarom heeft een collega als bijrijder de Google Glass gedragen.”

Data

Rongen onderzocht vervolgens hoe data op de bril het beste kon worden veiliggesteld en welke data hoe lang bewaard blijven. “Omdat de bril heel erg is gericht op het delen van informatie, is het forensisch zeer interessant. Al die informatie slaat de bril op. Het geeft een goed overzicht van wat de drager van de bril precies heeft gedaan, ook omdat de bril constant aanstaat.”

Om de data veilig te stellen, moeten de forensisch onderzoekers op zoek naar een fout in de software om deze te kunnen kraken. “De software krijgt regelmatig een update, net zoals bij smartphones en tablets. Dat betekent dat kleine foutjes in de software worden gedicht. Het is dan een kwestie van tijd voordat onderzoekers een nieuw foutje in de software vinden die toegang verschaft.”

"Het is een kwestie van tijd voordat onderzoekers een nieuw foutje in de software vinden die toegang verschaft.”

Digitaal tijdperk

Het NFI zal in de toekomst steeds diverser digitaal sporenonderzoek uitvoeren, simpelweg omdat steeds meer apparatuur digitale sporen opslaat die van belang kunnen zijn in een strafrechtelijk onderzoek. Een (variant van) Google Glass zou in de toekomst zo maar één van die apparaten kunnen zijn.