Tekst Ruben Murk

Drie Britse toeristen overlijden in september en oktober 2014 in Amsterdam, nadat ze witte heroïne hadden gebruikt. Ze waren net als een aantal toeristen in de veronderstelling cocaïne te hebben gekocht, terwijl het in werkelijkheid ging om witte heroïne.

"Witte heroïne aanzien voor cocaïne is dus levensgevaarlijk. Een overdosis kan leiden tot ademhalingsproblemen of zelfs het stoppen van de ademhaling.”

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde eind februari een man tot één jaar celstraf voor het verkopen van de witte heroïne aan drie Deense toeristen, die onwel werden na gebruik ervan. De rechters spraken de man vrij van een aantal andere gevallen, hoewel er volgens de rechters wel belastende omstandigheden waren.

Zo wijzen ze in het vonnis onder meer op onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) “waaruit volgt dat de restanten van de witte heroïne die zijn aangetroffen bij de 2014 overleden toeristen, zeer waarschijnlijk uit dezelfde partij afkomstig zijn als de restanten witte heroïne die bij de Deense toeristen zijn aangetroffen.”

Maar dat wil niet zeggen dat de verdachte deze drugs ook aan andere toeristen verkocht, aldus de rechters.

Levensgevaarlijk

Witte heroïne wordt voornamelijk geproduceerd in Zuidoost-Azië. “Dit is een drug die vooral in de jaren 70 en 80 populair was”, vertelt NFI-drugsdeskundige Jorrit van den Berg. “Het heeft een heel andere werking dan cocaïne. Heroïne heeft een sterk verdovende werking, cocaïne is juist oppeppend.”

Witte heroïne aanzien voor cocaïne is dus levensgevaarlijk. “Een overdosis kan leiden tot ademhalingsproblemen of zelfs het stoppen van de ademhaling.” Witte heroïne is veel sterker dan bruine heroïne, dat gangbaarder is op de drugsmarkt.

Samenstelling analyseren

Van den Berg en zijn collega’s zien heel wat verschillende soorten drugs voorbij komen. Met speciale technieken kunnen zij de samenstelling analyseren en daardoor iets zeggen over de herkomst. Bijvoorbeeld bij heroïne kijken ze naar verschillende kenmerken zoals het heroïnegehalte, de gebruikte versnijdingsmiddelen, de alkaloïdesamenstelling (natuurlijke verontreiniging) en vluchtige stoffen (de oplosmiddelen).

Van den Berg: “Elke productiebatch heeft een unieke samenstelling. Variaties ontstaan bijvoorbeeld door hoeveelheden grondstoffen die zijn gebruikt of de soorten oplosmiddelen. Hoe meer overeenkomstige kenmerken je vindt tussen verschillende partijen drugs, hoe waarschijnlijker het is dat ze van dezelfde productielocatie afkomstig zijn.”

Witte heroïne wordt in Nederland heel weinig wordt aangetroffen.

Database

Het NFI houdt verschillende drugsdatabases bij van onder meer cocaïne, mdma (xtc) en bruine heroïne. Dat geldt niet voor witte heroïne, omdat deze drugs heel weinig in Nederland wordt aangetroffen. “Met de databases kunnen we nagaan of een in beslaggenomen type drug al eerder is aangetroffen. Daarmee is het mogelijk verbanden te leggen en (internationale) dealernetwerken te signaleren. Maar we kunnen ook zien of er nieuwe trends zijn, bijvoorbeeld of nieuwe grondstoffen populair zijn geworden.”