Tekst Ruben Murk

Witte heroïne kostte in Amsterdam drie mensen het leven. Wat is witte heroïne? En wat maakt gebruik ervan zo gevaarlijk? NFI-onderzoeker verdovende middelen Jorrit van den Berg geeft uitleg.

Shaun Brotherston toog begin november met zijn beste maatje Bradley Price (20) naar Amsterdam om Shauns 21ste verjaardag te vieren. Beide mannen gingen stappen en kochten drugs bij een nog onbekende straatdealer. Beide jongens werden uiteindelijk dood op hun hotelkamer aangetroffen. Naast hen sporen van witte heroïne waarvan de slachtoffers waarschijnlijk dachten dat het cocaïne was. Sinds beide drugsdoden is Amsterdam wereldnieuws. Niet alleen vanwege de tragische dood van inmiddels drie toeristen, ook vanwege de aanpak van het probleem. De stad waarschuwt actief voor de levensgevaarlijke drugs die in omloop zijn.

“Een ervaren cocaïnegebruiker snuift een flinke lijn. Als die cocaïne dan heroïne blijkt te zijn, heeft de gebruiker een groot probleem.”

Ademhalingsstoornis

Het gevaar van witte heroïne is de puurheid. De drugs zijn minder versneden en alleen geschikt om te spuiten en te snuiven. Op het eerste oog ziet het er als cocaïne uit. Bekender is de bruine variant van heroïne, versneden met cafeïne en paracetamol, bedoeld om te roken. De normale gebruikershoeveelheid van witte heroïne ligt lager dan van cocaïne. Jorrit van den Berg: “Een ervaren cocaïnegebruiker snuift een flinke lijn. Als die cocaïne dan heroïne blijkt te zijn, heeft de gebruiker een groot probleem.” Een overdosis heroïne kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen en zelfs het stoppen van de ademhaling met alle fatale gevolgen van dien.

Gebruik

Zeventien gevallen van personen die een overdosis heroïne innamen, zijn nu bij de Amsterdamse politie bekend. Het is opvallend dat de slachtoffers dachten coke te hebben gekocht: witte heroïne is namelijk veel duurder. Het uiterlijk heeft de slachtoffers blijkbaar op het verkeerde been gezet.

"Het is opvallend dat de slachtoffers dachten coke te hebben gekocht: witte heroïne is namelijk veel duurder."

Indicatieve test

Het is nog de vraag of de aangetroffen drugs uit één partij komen of dat er meerdere partijen op de Amsterdamse straten als cocaïne worden verkocht. Het NFI is dat nu nog aan het onderzoeken. Om meer ongelukken te voorkomen, zijn er testen in omloop gebracht. Het zijn indicatieve testen die politie en NFI zelf ook gebruiken. Gebruikers kunnen daarmee bepalen of hun drugs heroïne in plaats van cocaïne bevat.