In de aanloop naar de nucleaire top NSS presenteerde het NFI vier nieuwe producten, waaronder een speciale smartphone-app. Die vergemakkelijkt het delen van nucleair-forensische kennis.

"Voor internationale samenwerking op een relatief onbekend én gevoelig terrein als nucleaire veiligheid, is het belangrijk dat onderzoekers dezelfde taal spreken."

De producten werden gelanceerd op het zogeheten ‘Gift basket event’ dat het NFI afgelopen week organiseerde. Op de tweedaagse waren beleidmakers en deskundigen uit verschillende landen die meedoen aan de nucleaire top op 24 en 25 maart. Doel van de bijeenkomst was om meer landen mee te krijgen in de voortrekkersrol die Nederland inneemt, met de aandacht voor ‘nuclear security’.
 

Lexicon

Voor internationale samenwerking op een relatief onbekend én gevoelig terrein als nucleaire veiligheid, is het belangrijk dat onderzoekers dezelfde taal spreken. Het NFI presenteerde een nucleair-forensisch lexicon. Betrokkenen kunnen het lexicon straks via een smartphone-app of tablet gebruiken.

Als tweede product kregen deelnemers een overzicht van alle gebruikte onderzoeksmethoden van  verschillende landen. Verder maakte het NFI een opzet van een trainingscurriculum: een opleidings- en trainingstraject voor beleidmakers en response-medewerkers om met radiologische en nucleaire incidenten om te gaan. Behalve het ontwikkelen, outilleert het NFI deze opleidingen.
 

"Maar met data-analyse kunnen we in samenwerking met alle partijen ook mensen en hun kwaadwillende voornemens in beeld krijgen vóórdat een incident plaatsvindt."

Kennis delen

Als laatste product uit de ‘gift basket’ presenteerde het NFI de (besloten) online community: een platform voor internationale experts die kennis willen delen.

Het NFI heeft een eigen onderzoeksprogramma op het gebied van chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) middelen. Al jaren vraagt het NFI meer aandacht voor de componenten R en N, om aanvallen met radiologische en nucleaire middelen voor te zijn. Met succes, mede dankzij de inspanningen van het NFI staat het onderwerp nu wereldwijd hoog op de agenda.

‘Vaak gaan aan een incident kleine dingen vooraf, die onderzoekers moeten leren herkennen, bijvoorbeeld met behulp van data- en netwerkanalyse. We kunnen al personen die materiaal smokkelen en gebruiken achterhalen, de herkomst van materiaal bepalen, en een radiologisch of nucleair incident reconstrueren.’, zegt programmaleider Ed van Zalen.  ‘Maar met data-analyse kunnen we in samenwerking met alle partijen ook mensen en hun kwaadwillende voornemens in beeld krijgen vóórdat een incident plaatsvindt’.