Zoals Tom en Jerry in de gelijknamige tekenfilms achter elkaar aan zitten, zo ziet de strijd tussen de wetgever en drugsproducenten er ook ongeveer uit. Als de wetgever de ene stof verbiedt, zien de onderzoekers van verdovende middelen bij het NFI dat de drugsproducenten alweer uitkijken naar andere stoffen.

Sinds 30 december 2013 is de stof alpha-phenylacetoacetonitrile (apaan) een geregistreerde stof, en mag je deze zonder (activiteiten)vergunning niet importeren of in het bezit hebben. Apaan is een grondstof voor BMK, dat wordt gebruikt voor de productie van amfetamine. Jorrit van den Berg, en de andere NFI-deskundigen op het gebied van drugs, zien dat drugscriminelen al weer alternatieve grondstoffen beginnen te gebruiken.
 

Van den Berg denkt dat het verbod op apaan als ongewenst effect heeft, dat er meer nieuwe grondstoffen zullen opduiken.

Enkele vaatjes van 25 kilo werden tot nu toe gevonden. Van den Berg denkt dat  het verbod op apaan als ongewenst effect heeft, dat er meer nieuwe grondstoffen zullen opduiken.

Omwonenden

Van den Berg sprak in Vandaag de Dag zijn zorgen uit over de nieuwe productieprocessen die ontstaan door dit verbod: “Hoe ingewikkelder de synthetische route, hoe gevaarlijker het wordt voor omwonenden en opsporingsdiensten. Denk bijvoorbeeld aan de incidenten met zoutzuurdampen het afgelopen jaar."

Drugsonderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doen op verzoek van de politie of het Openbaar Ministerie onderzoek naar drugs, geneesmiddelen, versnijdingsmiddelen en grondstoffen voor drugs. Daarnaast verlenen zij assistentie bij het onderzoeken van illegale drugslaboratoria.