Thrillerauteurs schrijven fictie, maar het liefst moet een persoon op een realistische manier aan zijn eind komen. Dat merkt het NFI steeds vaker aan de ‘technische’ vragen die het krijgt van deze schrijvers.

Als iemand lange tijd in een sauna (die in bedrijf is) verblijft, kom je er dan ‘gekookt’ uit? En wat kun je dan zeggen over de huid, de ogen, en de sporen van een misdrijf?  Zijn die nog intact?

De betreffende detectiveschrijver heeft zich blijkbaar al verdiept in de materie, want we mogen uitgaan van een volwassen man met normaal postuur en gewone bedrijfstemperatuur van de sauna.

Het NFI heeft dit niet eerder bij de hand gehad. Maar wel kan de forensisch patholoog een ‘plaatje’ geven hoe het lichaam er in verschillende stadia en onder verschillende omstandigheden uit zou kunnen zien.

"Als het lang duurt - misschien al bij een nacht-  kan de huid heel stug worden en geplooid."

Lijkstijf

Een sauna genereert hoge temperaturen. Bij hoge temperaturen die langdurig inwerken op het lichaam, kunnen uiteindelijk thermische letsels ontstaan: zwelling, plaatselijke loslating van de huid en onderliggende roodheid van de huid. Als het een vochtige sauna is gaat dat vermoedelijk iets sneller dan als het een infrarood sauna is.

Als het lang duurt - misschien al bij een nacht-  kan de huid heel stug worden en geplooid. De slijm- en bindvliezen zullen ingedroogd zijn.Vervolgens is het lichaam ook lijkstijf, dus worden armen en benen, en kaakspieren heel strak gespannen.

Als er ook hete stoom bij is, bijvoorbeeld een stoomcabine, dan kan er plooiing van de vingertoppen en tenen ontstaan, zogenoemde wasvrouwenhuid.