Om optimaal resultaat te halen uit chemische analyses en doorlichtingsonderzoeken, is het gebruik van ioniserende straling onontkoombaar. NFI-stralingsdeskundigen houden toezicht op juist gebruik van apparatuur.
Het NFI heeft analyseapparaten met een gesloten radioactieve bron en diverse röntgenapparaten. De forensisch patholoog kan met een röntgenapparaat een indicatie krijgen van letsels binnenin het lichaam van een overleden persoon.
Wanneer een pakket met onbekende inhoud bij het NFI binnenkomt, kan het mobiel forensisch team mobiele röntgenapparatuur gebruiken. Zo kunnen zij zich een idee vormen wat de inhoud betreft en een onderzoeksstrategie bepalen; bijvoorbeeld: aan welke kant gaan we het pakket openmaken?
Voorwaarden
Het gebruik van radioactief materiaal of röntgenappatuur is pas toegestaan als is voldaan aan drie achtereenvolgende voorwaarden: rechtvaardiging, optimalisering en limitering.
Volgens het Besluit Stralingsbescherming, mag het gebruik van ioniserende straling - zoals röntgenstraling - alleen worden toegestaan, als er geen alternatieven voorhanden zijn.
Mensen die uit hoofde van hun functie met straling te maken krijgen, moeten daar zo minimaal aan worden blootgesteld. Blootstelling kan beperkt worden door:
- tijd van blootstelling beperken
- afstand tot de stralingsbron vergroten
- afschermingsmaatregelen
Voorbeeld: de tandarts
Zodra de tandarts een röntgenfoto maakt, verlaat hij de behandelkamer. Zo hoeft hij niet meerdere malen per dag bloot te staan aan röntgenstralen. Voor de patiënt is een enkele keer geaccepteerd.
Als het gebruik van radioactief materiaal of röntgenapparatuur is gerechtvaardigd en de blootstelling minimaal is, moet de blootstelling binnen de wettelijk geldende limieten vallen. Indien blootstelling daarbinnen valt, is gebruik toegestaan.
In een strafrechtelijk onderzoek waar sprake is van nucleaire en andere radioactieve materialen werkt het NFI nauw samen met het Laboratorium voor Stralingsonderzoek in Bilthoven en het Institute for Transuranium Elements in Karlsruhe.