Mayonne van Wijk is de naam van de Nederlandse dokter Bones. Ze werkt als forensisch antropoloog bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Maar komt haar werk ook echt overeen met de werkzaamheden van Temperance Brennan, de forensisch antropoloog om wie de televisieserie Bones draait?

"Er komen bij de tv-speurneuzen ook technieken voorbij waarvan de NFI-ers alleen kunnen dromen."

Gedeeltelijk wel, is het antwoord. Met de methoden die de onderzoekers in de serie gebruiken, werken de forensisch bottenonderzoekers van het NFI ook. Maar er komen bij de tv-speurneuzen ook technieken voorbij waarvan de NFI-ers alleen kunnen dromen.

Een ander verschil is de kleding van de deskundigen. Mayonne heeft nog nooit in mantelpak met hoge hakken een plaats delict bezocht. “Wij zien er in onze witte pakken met haarnetje, mondkapje en handschoenen stukken minder sexy uit,” verklapt de forensisch antropoloog in opleiding.

Onlangs gaf Mayonne de Nederlandse pers een inkijkje in haar dagelijks werk. Ze vertelde hoe ze aan een schedel kan zien of het om een man of een vrouw gaat. En gaf inzicht in welke delen van een skelet ze bestudeert om tot een leeftijdsindicatie van een slachtoffer te komen.

Verbrande resten

Aan de hand van een fragment uit de serie Bones liet ze precies zien waar werkelijkheid en fictie van elkaar verschillen. Zo zagen de aanwezigen een tv-fragment waarbij dokter Bones en haar team een uitgebrande auto aantreffen met daarin de verbrande resten van een persoon. In de serie overleggen ze of ze de verbrande auto naar het lab moeten verplaatsen.

“Dat zouden wij niet eens overwegen. De auto is uitgebrand. De resten van het slachtoffer bestaan uit as. Als die auto wordt verplaatst, brengt dat trillingen met zich mee. Die trillingen zorgen ervoor dat alles uit elkaar valt en dan kun je geen onderzoek meer doen. Wat mijn collega en ik in zo’n geval doen, is secondelijm druppelen op de resten. Secondelijm hardt snel uit, waardoor de asresten met elkaar verbonden blijven en wij ze kunnen onderzoeken,” legt Mayonne uit.

"Die trillingen zorgen ervoor dat alles uit elkaar valt en dan kun je geen onderzoek meer doen."

Bones als baan

Toch is de populaire serie ook heel handig voor de enige forensische antropologe in Nederland. “Als iemand mij op een feestje vraagt wat ik voor werk doe en ik zeg dat ik forensisch antropoloog ben, dan zegt dat de meeste mensen niet veel. Als ik hen vervolgens vraag of ze de serie Bones kennen en uitleg dat dát is wat ik ongeveer doe, dan is het meteen duidelijk.”