Tenminste 200.000 ouderen boven de 65 jaar, die jaarlijks mishandeld worden. Dat is alleen al in Nederland het geschatte aantal. Ouderenmishandeling is vaak onvoldoende zichtbaar. Tijdens een nascholingsdag voor zorgverleners biedt de NFI Academy handvatten voor letselherkenning.

"Tenminste 200.000 ouderen boven de 65 jaar, die jaarlijks mishandeld worden."

Sinds invoering van de Wet op de Meldcode Huiselijk Geweld in juli 2013 zijn zorgverleners zoals verpleegkundigen, geriaters en (huis)artsen verplicht om bij íeder vermoeden van mishandeling in huiselijke kring actie te ondernemen. In de praktijk blijkt het echter moeilijk voor hulp- en zorgverleners om signalen van mishandeling als zodanig te duiden.

Forensische bril

Tijdens deze cursusdag staat het ontwikkelen van forensisch bewustzijn centraal. Het objectief waarnemen, benoemen en vervolgens duiden van fysieke letsels is een belangrijk onderdeel van het programma. Zijn er aanwijzigen voor fysiek geweld? Wat zijn bijvoorbeeld verdachte plaatsen voor blauwe plekken?

Ouderenmishandeling is een veelomvattend begrip; hieronder vallen fysieke mishandeling, psychische mishandeling, seksuele mishandeling en verwaarlozing; maar ook financiële uitbuiting van ouderen wordt beschouwd als een vorm van ouderenmishandeling.

"De forensisch artsen van het NFI weten veel van letsels van levende (en overleden) personen."

Consultatie

De nascholingscursus richt zich op fysieke mishandeling. De forensisch artsen van het NFI weten veel van letsels van levende (en overleden) personen en stellen hun expertise beschikbaar in de vorm van een consultatiemogelijkheid door behandelaars en verzorgenden. Zo kunnen zij fungeren als vraagbaak, waardoor het verzamelen van signalen van mishandeling systematischer kan gebeuren en behandelaars beter met de meldcode om kunnen gaan.

In het NFI ziet men maar een klein deel van deze maatschappelijke problematiek. Het vermoeden bestaat dat het aantal mishandelde ouderen zal toenemen, met de toename van het aantal ouderen en de afname van beschikbare mensen en middelen voor professionele zorg.