Het Trimbos-instituut waarschuwde in december voor levensgevaarlijke schildvormige xtc-pillen met een supermanlogo vanwege de zeer hoge dosering PMMA. Drugsdeskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zien de laatste jaren regelmatig xtc-pillen met PMMA opduiken.
Overdosis
Drugsdeskundige Marnix Hoitink onderschrijft dat de schildvormige pillen met het supermanlogo gevaarlijk zijn. “De effecten van PMMA treden veel later op dan de effecten van MDMA, de gangbare stof in xtc. Gebruikers kunnen daarom de neiging hebben nog een pilletje te slikken, met het risico op een overdosis als gevolg. Overigens kunnen pillen met MDMA uiteraard ook gevaarlijk zijn.”
Het team verdovende middelen houdt gegevens bij van xtc-pillen die het NFI heeft onderzocht. Dit gaat uitsluitend om in beslaggenomen drugs. “Het geeft ons een goed beeld van ontwikkelingen in de drugsmarkt.”
Database
Xtc-producenten gebruiken allerlei logo’s en vormen voor hun pillen, zo laten de statistieken zien. Ze misbruiken onder meer bestaande logo’s van populaire sport- en automerken. Uit de gegevens blijkt dat de bewuste schildvormige pillen met het supermanlogo voor het eerst in juli 2013 bij het NFI voorbijkwamen. “Het is op dit moment in onze database de meest voorkomende vorm van de xtc-pil, sinds juli 2013 zijn we deze 228 keer tegengekomen.”
Het gebruik van supermanlogo’s gaat verder terug, weet Hoitink, alleen dan met een andere vorm pil. Uit de gegevens van het NFI blijkt dat dit type logo al in 2001 in omloop was.
Vaker PMMA
Hoitink constateert dat xtc-pillen met PMMA tegenwoordig relatief vaak voorkomen. “Aan de buitenzijde is niet te zien of de pil MDMA of PMMA bevat. Bij het NFI zijn we één zaak tegengekomen met de bewuste schildvormige supermanpillen met PMMA waarvoor Trimbos waarschuwde”, legt hij uit.
Hij vervolgt: “We zagen PMMA voor het eerst in een poedervorm in juni 2009. De poeder was waarschijnlijk bedoeld om er later pillen van te persen.” In 2010 kwam de stof twee keer in een zaak voorbij die het NFI onderzocht.
“De laatste jaren zien we dat aantal stijgen. PMMA komen we enkele tientallen keren per jaar tegen. Het gaat dan dus niet alleen om pillen met een supermanlogo”, waarschuwt Hoitink. “Het gevaar geldt overigens ook voor pillen met de werkzame stof PMA, die van dezelfde grondstoffen wordt gemaakt als PMMA.”