Tekst Ruben Murk

Apple presenteerde vorige week de Apple Watch. Het is het langverwachte slimme horloge van het Amerikaanse merk, dat daarmee de concurrentie aangaat met smartwatches van andere merken.

"Op basis van wat ik heb gelezen, biedt de Apple Watch zeker interessante dingen."

Het Apple-horloge zit vol met sensoren die onder andere de gezondheid van de eigenaar meten. Kunnen deze smartwatches digitale sporen bevatten die interessant zijn voor forensisch onderzoek?

Ronald van der Knijff is digitaal onderzoeker bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). “Op basis van wat ik heb gelezen, biedt de Apple Watch zeker interessante dingen”, zegt hij.

Versnellingsmeter

“Het apparaat heeft onder andere sensoren om de hartslag te meten. Als die zo goed is als ze claimen, kan dat in combinatie met sensoren van de iPhone interessante informatie opleveren.”

De Apple Watch staat in verbinding met een iPhone. De mobiele telefoon van Apple heeft onder meer GPS en een sensor die versnelling meet. Van der Knijff legt aan de hand van een voorbeeld uit welke forensische mogelijkheden smartwatches zouden kunnen bieden.

Kwaliteit

“Er vindt een ongeluk plaats en stel dat je wilt weten of de veroorzaker van het ongeval voor de aanrijding onwel werd. De versnellingsmeter laat zien of en wanneer er werd geremd. En de hartslagmeter vertelt of iemand voor de aanrijding nog een hartslag had of dat iemand pas na de aanrijding overleed.”

Van der Knijff stelt wel dat alles valt of staat met de kwaliteit van de sensoren. “En de vraag is natuurlijk ook in hoeverre gegevens worden opgeslagen en weer worden overschreven door nieuwe gegevens. Dit kan per applicatie op een andere manier gebeuren.”

"Van elk type telefoon dat op de markt komt, kopen wij een exemplaar om experimenten mee te doen."

Gemeengoed

Of smartwatches in de toekomst regelmatig worden onderzocht op sporen, blijft vooralsnog koffiedik kijken. Een belangrijke factor is in hoeverre dergelijke horloges gemeengoed worden, zoals dat met mobiele telefoons wel het geval is. “Van elk type telefoon dat op de markt komt, kopen wij een exemplaar om experimenten mee te doen.” Van der Knijff weet nog niet of dat ook voor smartwatches geldt. “Maar ik kan me zo voorstellen dat een van de collega’s zo’n Apple Watch als gadget aanschaft. En dan zullen we er zeker wat experimenten mee uitvoeren.”