Tekst Ruben Murk

Nederland heeft met Aruba, Curaçao en Sint-Maarten afspraken gemaakt om DNA-profielen gemakkelijker te kunnen vergelijken. De landen binnen het koninkrijk krijgen rechtstreeks toegang tot elkaars databanken.

Begin juni 2014 bevatte de databank voor strafzaken DNA-profielen van ruim 190.000 personen en ruim 59.000 sporen.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) sprak dat woensdag in Willemstad af met zijn justitiecollega’s. De bewindsman verwacht dat met de afspraak DNA-profielen van daders van ernstige misdrijven als moord en verkrachting sneller worden gevonden.

Eigen databanken

Aruba, Curaçao en Sint-Maarten en Caribisch Nederland (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba) hebben eigen DNA-databanken. Tot nu toe was het wettelijk gezien niet mogelijk om op reguliere basis de DNA-profielen van deze DNA-databanken met de Nederlandse DNA-databank te vergelijken en visa versa.

Meer dan 100 namen

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) beheert de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken. Begin juni 2014 bevatte de databank voor strafzaken DNA-profielen van ruim 190.000 personen en ruim 59.000 sporen.

De DNA-databank voor strafzaken blijkt bijzonder effectief in de opsporing. Het NFI kan iedere week meer dan 100 namen aan de politie doorgeven, van personen die matchen met sporen in de databank. Dit zijn sporen van misdrijven die nog niet gekoppeld zijn aan verdachte personen.

Meer landen

Het vergelijken van profielen in databanken met andere landen is niet nieuw. Nederland vergelijkt dagelijks al met 18 andere Europese landen hun nieuwe DNA-profielen met die in de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken. Dat aantal groeit nog steeds. Vorig jaar sloten landen als Cyprus, Estland, Polen, Tsjechië en Zweden aan. Kees van der Beek, beheerder van de DNA-databank, verwacht dat België en Griekenland dit jaar toestemming krijgen om profielen uit te wisselen.

De internationale vergelijking van buitenlandse DNA-profielen met de Nederlandse DNA-databank levert nu al per week gemiddeld 25 matches op die interessant en betrouwbaar genoeg zijn om aan politie en OM te rapporteren.

Nederland vergelijkt dagelijks al met 18 andere Europese landen hun nieuwe DNA-profielen met die in de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken.

Vondeling

De internationale vergelijking gebeurt iedere nacht volledig automatisch, maar kan in spoedzaken ook handmatig binnen een kwartier worden gedaan. Een bijzondere zaak waarin een internationale vergelijking een rol speelde, is die van een baby die in Roermond te vondeling werd gelegd. Op de doek waarin hij lag gewikkeld werd DNA van zijn moeder gevonden. Dat spoor kwam overeen met een spoor in de Duitse DNA-databank dat ook van een vondeling afkomstig bleek te zijn. Hierdoor kwam vast te staan dat beide vondelingen broer en zus van elkaar zijn.

Aanpassing wet

Om DNA-profielen uit Caribisch Nederland, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten onderling te vergelijken, is een aanpassing van de wet nodig. Opstelten kondigde aan dat die wijziging in de landen met voorrang wordt behandeld. Het DNA-besluit in Nederland wordt aangepast en nog dit jaar in consultatie gebracht.