Universiteiten, personeelsverenigingen en particulieren. Ze willen allemaal graag een rondleiding door het NFI. Vanwege de strenge veiligheidsmaatregelen kan het NFI deze verzoeken zelden honoreren. Daar komt verandering in: iedereen kan nu online navigerend rondkijken in de laboratoria van het NFI.

"We hebben de opnames zo gemaakt, dat het geen statisch beeld is. Je kunt daadwerkelijk onderzoekers aan het werk ziet."

NFI Inside Out heet de interactieve virtuele tour, die deze week online gaat. Deze tour geeft een unieke inkijk in hedendaagse ‘forensics’: de kijkers kunnen zelf 360° navigeren en rondkijken in drie onderzoeksruimtes binnen het NFI. “Natuurlijk is daar een sectieruimte bij”, zegt hoofd communicatie Anna Valentini, bedenker van de tour. “Daar gaat toch de meeste interesse naar uit.”

Klikken

“We hebben de opnames zo gemaakt, dat het geen statisch beeld is. Je kunt daadwerkelijk onderzoekers aan het werk ziet. Bovendien kun je op verschillende attributen in de ruimte klikken, waardoor er achtergrondinformatie verschijnt. Klik bijvoorbeeld op de sectietafel en je ziet dat we die tafel zelf lieten maken, zodat hij precies voldoet aan de wensen van onze pathologen. Klik op de microscoop en je krijgt uitleg over wat je ermee kunt onderzoeken.”

"Voor buitenstaanders worden er geen rondleidingen georganiseerd. Daarom dus deze film."

360 graden

Naast de sectieruimte kunnen bezoekers een kijkje nemen in het laboratorium waar het NFI schotresten en schoensporen onderzoekt. Anna: “Dit lab is een visueel aantrekkelijke plek voor de 360 graden-navigatie. Het onderzoek op de schietbaan is ook boeiend, maar de ruimte zelf ziet er minder spannend uit.” Ook het DNA-lab blijft buiten beschouwing. “Daar is filmen niet mogelijk in verband met het risico op contaminatie.”

State of the art

Rondleidingen bij het NFI zijn in beperkte mate wel mogelijk voor mensen of groepen die qua werk gerelateerd zijn aan het NFI, zoals de politie, het OM of buitenlandse delegaties. Voor buitenstaanders worden er geen rondleidingen georganiseerd. Daarom dus deze film. NFI Inside Out geeft volgens Anna Valentini een goed beeld van het werk dat het NFI doet. “We willen het publiek beter informeren, transparant zijn. En laten zien dat het werk van het NFI ‘state of the art’ is. Deze virtuele rondleiding voldoet aan al deze doelstellingen.”