Tekst Ruben Murk

Een luisteraar van het radioprogramma Wekker Wakker van Omroep Max vroeg zich af je vingerafdruk je hele leven lang hetzelfde blijft, of dat die afdruk verandert als je ouder wordt. Vingersporendeskundige Marcel de Puit van het NFI legt het uit.

"Dat vingerpatroon is epigenetisch bepaald; daardoor zal het terug groeien zoals het er al je hele leven heeft uitgezien."

Om de vraag goed te kunnen beantwoorden, vertelt De Puit eerst wat het verschil is tussen een vingerspoor en een vingerafdruk. “De politie neemt een vingerafdruk af met inkt. Het patroon dat je dan ziet op bijvoorbeeld een leeg vel, is de vingerafdruk. Daarvan is de donor dus altijd bekend.”

Patroon

Dat geldt niet voor een vingerspoor die een dader achtergelaat op een plaats delict of op een voorwerp dat geldt als bewijsmateriaal. De lijntjes op je vingers vormen het vingerpatroon en dat patroon is bij iedereen anders.

De vraag is dus eigenlijk of dat patroon kan veranderen naarmate je ouder wordt? “Dat patroon blijft in principe hetzelfde”, zegt De Puit. Maar het patroon groeit wel met je mee. “De lijnen worden dikker en de afstand ertussen groter.”

Verminking

Dat vingerpatroon is epigenetisch bepaald; daardoor zal het terug groeien zoals het er al je hele leven heeft uitgezien. Alleen bij een heel diep litteken – bijvoorbeeld een snee met een mes - verandert het vingerpatroon. “Zo’n litteken kan dan een extra kenmerk geven voor vergelijkend onderzoek.”

Er gaan verhalen dat criminelen zichzelf verminken om hun vingerpatroon te veranderen. “De huid is opgebouwd uit een aantal lagen. De onderste laag, die tegen het spierweefsel aanligt, bepaalt hoe het vingerpatroon er uitziet. Het wordt dus een bijzonder pijnlijk verhaal om dat patroon te veranderen, dan moet je een aantal lagen van je huid beschadigen om dat voor elkaar te krijgen.”

“Jonge kinderen hebben een veel vettere afdruk dan oudere mensen. Dat komt doordat kinderen een heel andere stofwisseling hebben dan ouderen.”

Baby’s en bejaarden

Maar hoe zit het met de chemische informatie die uit vingersporen kan worden gehaald?  Verandert die? “Ja”, is De Puit heel duidelijk. “Jonge kinderen hebben een veel vettere afdruk dan oudere mensen. Dat komt doordat kinderen een heel andere stofwisseling hebben dan ouderen.”

Uit die informatie kunnen vingersporendeskundigen allerlei informatie halen, onder meer wat iemand de afgelopen periode heeft gegeten. “Mensen gaan andere dingen eten, dus de chemische informatie uit vingersporen verandert daarom ook.”