Aan vernieuwende ideeën geen gebrek bij onderzoekers van het NFI. De afgelopen jaren waren er tientallen projecten voor sneller en effectiever forensisch onderzoek. Sinds kort clustert het NFI ze in zeven innovatieprogramma’s. R&D-coördinator Olof Schuring legt uit waarom.

"Vanuit het NFI stimuleren we toekomstige gebruikers om mee te denken. Anders gaan we het wiel zelf uitvinden."

Vernieuwing begint bij ideeën, waar ontstaan die bij het NFI?

“Innovatie is in principe de taak van iedere onderzoeker, ideeën ontstaan gewoon op de eigen afdeling. Voor het NFI is innovatie van levensbelang, zonder zouden we niet overleven. Dit werd zichtbaar bij de Engelse ‘Forensic Science Service’. Daar werd besloten te bezuinigen op research & development, mede hierdoor was het bedrijf binnen twee jaar failliet.”

Startpunt is een vraag uit de praktijk?

”Dat kan, we willen graag dat onze klanten bij politie en OM ideeën voor innovaties aandragen. Maar meestal gaat het nu zo dat een onderzoeker bij het NFI een ontwikkeling in een andere branche ziet en daarin mogelijkheden ziet voor forensische toepassingen. In ziekenhuizen worden bijvoorbeeld steeds meer onderzoeken gedaan aan het bed van de patiënt. Met vergelijkbare technieken willen wij het lab naar de plaats delict brengen, met mobiele tests die snel uitsluitsel geven.”

De ontwikkeling van producten doet het NFI ook zelf?

“Vanuit het NFI stimuleren we toekomstige gebruikers om mee te denken. Anders gaan we het wiel zelf uitvinden. Zo veel mogelijk projecten vinden plaats in co-creatie met de keten. NFIdent, voor snelle chemische analyses bij de forensische opsporing, ontwikkelden we bijvoorbeeld samen met politie en OM. Voor het in productie brengen zoeken we vervolgens de samenwerking met bedrijven, zoals bij de Memory Toolkit, die beveiligde telefoons kan uitlezen.”

Van rond de 70 projecten naar 7 programma’s, wat is het verschil?

“De keuze voor zeven programma’s geeft het NFI meer focus en grip op innovatie. Je kunt projecten beter sturen en sneller stoppen als het verkeerd gaat. Ook naar de strafrechtsketen hebben we een duidelijker verhaal als we vragen om mee te denken. Grote onderzoeksprogramma’s zijn bovendien interessanter voor geldschieters en partners die we nodig hebben bij deze R&D-programma’s. En dat wordt met de krimpende budgetten vanuit het Rijk steeds belangrijker.”

"We willen graag dat onze klanten bij politie en OM ideeën voor innovaties aandragen."

7 programma’s

Sinds begin dit jaar zijn er zeven R&D-programma’s. @NFI besteedt er de komende maanden aandacht aan.  Real time, on site chemical identification Forensic recognition and individualisation Big data and intellligent data analyses From source to activity Advancing forensic medicine CSI Innovations CBRN Forensics.