Tekst Ruben Murk

Deskundigen van het NFI werken aan een methode om in de nabije toekomst al op de plaats delict de ‘leeftijd’ van bloedsporen te onderzoeken. Daarvoor ontwikkelen zij een mobiele variant van de spectrale camera. “Hoe sneller na een misdrijf bloedsporenonderzoek plaatsvindt, hoe nauwkeuriger de resultaten.”

Aan het woord is Gerda Edelman. Zij ontwikkelde de dateringsmethode samen met Maurice Aalders verbonden aan het AMC. Edelman werkt nu bij het mobiel forensisch team (MFT) van het Nederlands Forensisch Instituut. Ze promoveert half april op spectrale analyse van bloedsporen.

Bloed roest

Hoe werkt de datering van bloedsporen?  In een notendop: Bloed bevat het eiwit hemoglobine, de enige kleurstof in het bloed. Als hemoglobine wordt blootgesteld aan lucht, reageert het met zuurstof. Het eiwit verkleurt, of “roest”, zoals Edelman het noemt.

De spectrale camera kan de verkleuringen vastleggen. Om het eenvoudig uit te leggen: normale camera’s filteren alleen de RGB-waarden (rood, geel, blauw), de spectrale camera die het NFI gaat gebruiken filtert wel 600 verschillende kleurwaarden.

“Hoe sneller na een misdrijf bloedsporenonderzoek plaatsvindt, hoe nauwkeuriger de resultaten.”

Bloedspoor op blouse

Tomaten

De spectrale camera wordt al voor verschillende doeleinden gebruikt. “In de voedingsindustrie hangen ze bijvoorbeeld boven de lopende band. De camera’s detecteren de rotte tomaten. En de farmaceutische industrie gebruikt de camera om pillen die qua samenstelling - en dus qua kleur - afwijken eruit te pikken.”

En die verkleuring is dus ook de basis voor datering van bloedsporen. “In de eerste uren na een misdrijf gaan de reacties heel snel”, legt Edelman uit. Na verloop van tijd neemt het aantal veranderingen af. Daarom is het belangrijk zo snel mogelijk bloedsporenonderzoek te doen, want de meest nauwkeurige informatie valt vooral in de eerste uren na een misdrijf te achterhalen.

“In de eerste uren na een misdrijf gaan de reacties heel snel”

Mobiele camera

Daarom werkt het NFI samen met het AMC aan een mobiele variant van de spectrale camera. “Want behalve tijd heb je ook te maken met omgevingsfactoren - als temperatuur - die van invloed zijn op de bloedsporen. Die factoren veranderen als je naar het lab gaat.”

In april gaat het MFT van het NFI bekijken aan welke voorwaarden de camera zou moeten voldoen om het op een plaats delict te kunnen gebruiken. Wat is een handige indeling van het bedieningspaneel en dat soort vragen. Volgens planning kan er dan vanaf augustus met de camera worden getest en kan de methode worden gevalideerd.