Tekst Ruben Murk

Het NFI en politieorganisatie Interpol tekenden pas een intentieverklaring om nauwer samen te werken. Het NFI levert forensische kennis en kan daarbij gebruikmaken van het wereldwijde netwerk van Interpol. Maar wat houdt die samenwerking precies in?

Kennis delen op drie terreinen: ‘wildlife forensics’, ‘cyber forensics’ en Bonaparte.

Het NFI en politieorganisatie Interpol tekenden pas een intentieverklaring om nauwer samen te werken. Het NFI levert forensische kennis en kan daarbij gebruikmaken van het wereldwijde netwerk van Interpol. Maar wat houdt die samenwerking precies in?

Bij de internationale politieorganisatie Interpol zijn ongeveer 190 leden aangesloten; landen met ieder hun eigen opsporingsdiensten. Het NFI sprak af om kennis met Interpol te delen op drie terreinen: ‘wildlife forensics’, ‘cyber forensics’ en Bonaparte. Dat aantal kan later worden uitgebreid.

Logo Interpol artikel

Vliegramp

Interpol krijgt nog voor de zomer de beschikking over de software Bonaparte, legt waarnemend directeur Kees Möhring van het NFI uit. Bonaparte is software waarmee vermiste personen snel(ler) en betrouwbaar(der) kunnen worden geïdentificeerd. De landen en leden die bij Interpol zijn aangesloten, kunnen daarvan gebruikmaken.

Met Bonaparte kunnen onderzoekers een grootschalig verwantschapsonderzoek uitvoeren op basis van DNA-profielen. Het programma werd bijvoorbeeld gebruikt bij de identificatie van slachtoffers van de vliegramp in Tripoli, waarbij tientallen Nederlanders omkwamen. Zo’n onderzoek wordt door de samenwerking ook mogelijk voor de 190 leden van Interpol.

Grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek uitvoeren met Bonaparte.

Innovatiecomplex

De gesloten intentieverklaring is pas een eerste stap en moet later dit jaar leiden tot een volwaardige overeenkomst tussen het NFI en Interpol. “Het NFI gelooft net als Interpol in de noodzaak om te blijven innoveren en wil landen wereldwijd helpen hun kennis te vergroten”, zei secretaris-generaal Ronald Noble tijdens de ondertekening.

Een voorbeeld daarvan is het Global Complex for Innovation (IGCI) dat Interpol in Singapore bouwt. Het NFI gaat voor dat innovatiecomplex hoogstwaarschijnlijk kennis leveren over ‘cyber forensics’. Maar beide partijen denken bij de verdere uitwerking van de samenwerking ook aan het uitwisselen van experts en het organiseren van seminars, trainingen en conferenties.