Tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) op 24 en 25 maart praten meer dan vijftig wereldleiders in Den Haag over verminderen van gevaarlijk nucleair materiaal. Ook willen zij maatregelen treffen om dat materiaal nog beter te beveiligen. Zes vragen over nucleair materiaal.
1. Met welk materiaal kan een nucleaire bom worden gemaakt?
Met hoogverrijkt uranium (HEU) of plutonium )Pu). Voor een kernbom is ongeveer 16 kilo hoogverrijkt uranium of 8 kilo plutonium nodig.
2. Hoeveel kilo hoogverrijkt uranium en plutonium is er wereldwijd in omloop?
Van hoogverrijkt uranium is er tussen de 1300 en 1900 ton. Van plutonium is er naar schatting tussen 475 en 525 ton.
3. Hebben terroristische organisaties interesse in nucleair materiaal?
Ja, zeker al twintig jaar. We weten dat verschillende terroristische organisaties zoals Al Qaida proberen om aan nucleair materiaal te komen om daarmee een aanslag te plegen. Er zijn pogingen bekend van aankopen op de zwarte markt.
4. Zijn er terroristische organisaties die nucleair materiaal in handen hebben?
Wereldwijd zijn er ongeveer twintig gevallen van smokkel van nucleair materiaal bekend. Dat gaat via dezelfde routes als drugs- of mensensmokkel. Voor zover bekend zijn er geen terroristische organisaties die nucleair materiaal in handen hebben gekregen.
5. Kunnen terroristen ook écht een nucleaire bom maken?
Het moeilijkste is het verkrijgen van het materiaal. De benodigde kennis is eenvoudig te achterhalen. Het kost een land dat hoogwaardige technologie in huis heeft ongeveer tien dagen om een kernwapen te maken. De schatting is dat terroristen daar een jaar voor nodig hebben.
6. Kunnen terroristen een kerncentrale aanvallen en een nucleaire explosie veroorzaken?
Het is niet mogelijk om een nucleaire explosie te veroorzaken in een kerncentrale. Door een aanval van terroristen op een kerncentrale kan wel een grote hoeveelheden straling vrijkomen.